Persiapan Raya 2013 (Dodol, Sambal Tahun)

/
0 Comments



Pengalaman pertama kacau dodol memang membuat aku serik. Tak cukup tenaga kerja, 4 orang lelaki + mummy dengan kakak yang tolong sekali sekala. Bila dah jadi liat, memang menguji kesabaran betul tambahan pula masa ni la masing-masing menghilangkan diri. Dodol ni memang dikacau non-stop sampai satu senduk patah.


Baru 2 jam masih cair lagi. Jumlah masa untuk siap 5 jam.



Gambar cili padi di bawah ni untuk buat Masak Tahun(masakan Jawa).





Ini hasil cili kat atas tu. Sebenarnya ada penambahan cili padi yang ditumbuk sebab masakan tu kurang pedas.  Sedap masakan ni, rasa pedas + lemak. Aku makan sekali dengan cili tapi bagi yang perut selalu memulas kalau makan cili boleh ambil lauknya saja, perut lembu. Rasanya orang jawa sebut babat kalau tak silap untuk perut lembu.





Gambar di bawah ni biskut dengan kek raya. Ada yang kakak dengan adik buat sendiri dan ada yang beli. Kek lapis coklat cheese dengan kek belacan Sarawak tu kakak yang buat, kek 3 warna dengan semprit panjang tu adik yang buat. Almond London tu kakak yang buat adunan, adik tolong siapkan. Aku tengok saja sebab tak reti.





You may also like

No comments:

About